maandag 14 januari 2013

Gorilla's ?

Innoveer is een tijdschrift van Syntens. En dat is een innovatiecentrum dat ondernemers wil stimuleren zich duurzaam te ontwikkelen. Hoop dat ik het goed uitleg trouwens, want ik kende het niet. 
Als fotograaf ben ik zelf natuurlijk al jaren duurzaam : geen filmpjes, polaroids en ontwikkelaar meer. Wel staan er hier twee Mac's en drie monitoren de hele dag te slurpen, maar ik gun mezelf graag de gedachte dat ik goed bezig ben. Over de 220 km die ik zojuist gereden heb voor 1 portretje heb ik het dan ook maar even niet. 
Goed, Innoveer dus. Laat ik niet teveel zijpaden bewandelen. Eerste keer dat ik er iets voor mocht doen. Er zijn dus nog wel degelijk mogelijkheden voor nieuwe gezichten bij bestaande bladen. 
Naar de Apenheul : fotograferen bij het gorilla eiland. Een specialist van Syntens zou op de foto gaan met een ondernemer die innovatief te werk gaat. Uiteraard, anders heb je hier geen onderwerp. 
Er was wel een probleem : de slotgracht om het eiland was aan renovatie toe, en het werd bevolkt door arbeiders met graafdingen, niet door gorilla's. Gelukkig was er ook een binnenverblijf met veel ramen. Kan ook een probleem zijn ivm reflectie en uitgesmeerde poep. In Artis heb je zo'n ruimte voor de chimps, en die kan je alleen in een David Hamilton-achtige stijl fotograferen vanwege de breed uitgewaaierde smeersels. 
Maar hier viel dat allemaal wel mee, het was er alleen donker en hokkerig. En er was een gedrags-wetenschapper druk doende met het hardop inspreken van een memo-recorder. 
De dieren hadden al te eten gehad, dus die waren zich tevreden aan het terugtrekken om lekker uit te buiken. Volgens mij valt er dan niet zoveel te wetenschappen, maar goed. 
Op het moment dat ik mij aan het bezinnen was over hoe dit aan te pakken stapten er twee heren in pak binnen. Te vroeg toch ?  Nee, teveel tijd verbruikt met puzzelen en statieven uit de auto halen ( 1 km te voet.) 
Ondanks ruim 23 jaar ervaring bekruipt mij in zo'n situatie dan toch altijd een lichte paniek. De boel uitlichten ( 1/2 uurtje ) en hopen dat de gorilla's spontaan gingen poseren achter het raam leek me geen optie. Apart schieten dan maar, en later in elkaar componeren. 
Het werden dus iets van zeven verschillende opnames. Met flitsers in beeld, uit beeld, op een andere plek en helemaal weg. En de reeds goedgevulde dieren verleiden met extra fruit en groente. Om maar een beetje beweging in het geheel te krijgen. En daar dan op wachten ( 1 uur ) en hopen dat de wetenschapper niet net iets heel bijzonders waarnam en er dus voor ging staan.
Door mijn delicate opstelling heen hobbelde op een gegeven moment nog een grote groep bezoekers met gids. Het park was toch dicht ? Bedrijfsuitje. Of wetenschappers in opleiding denk ik. 
Op de terugweg in de auto hoop je dan maar dat alles nog in perspectief zit en dat een en ander naadloos op elkaar aansluit. 
Er moest dus nog wel wat Photoshop aan te pas komen ( 3 uur )om de illusie te wekken dat het hier om een spontane 1-click opname gaat. 
Dit was dus niet mijn duurzaamste project. Kan nog wel wat advies gebruiken om zelf te innoveren. Dit was meer improviseren. 

Innoveer van Syntens. Opdrachtgever Scripta Media, vormgeving Marjolein Rams

Geen opmerkingen:

Een reactie posten